1 Nisan 2011 Cuma
Gittim,gördüm,beğenmedim.
Geçen hafta 4 gün süren bir konferansa katıldım.İBB'nin gençlik şurası altında bakanların katılımı ile gerçekleşeceği söylnenen, Türkiye'nin 2023 vizyonuna genç fikirler katmak idi amaç. Ama düzenleyen kesimden de belli olacağı gibi AKP'li gençlerin fikir ve vizyonlarıydı. Yani şu anki bakış açılarından pek bir farkı yok.
Bakan falan gelmedi. Kendi aralarından seçtikleri moderatör kıvamında Genç Bakanlar vardı ve biz de millet vekili oluyorduk. Toplantı tutanaklarının devlet erkanlarına bildireceği söylendi. Açılış konuşmalarında kendi aralarında çıkardıkları milletvekili aday adayına kapalı bir şekilde destek istendi.
Şura sonuçları resmi bir şekilde açıklanmadı ama gördüğüm kadarıyla günümüz gençlerinin 2023 vizyonunuz ne kadar dar olduğunu belirtmek isterim. Genel olarak izleyiciydim,pek bir katılımım olmadı ama kendileri çalıp kendileri oynadı diyebilirim.
Aklımda kalan çözüm önerilerini söyliyeyim;
Din kültürü dersinin ilkokulda zorunlu orta ve lise düzeyinde seçmeli ama daha ayrıntılı ve bilgilendirici bir yapıya kavuşması;
İmam hatip sonrası Diyanet Meslek Yüksek Okulları’nın oluşturulması;
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın özerk bir yapıya kavuşması sağlanmalı
Bu kriterler dahilinde başkanın, taşradaki tüm imamlar tarafından oluşturulan bir platform aracılığıyla ilk aşamada imkan varsa direk bir kişinin oy çokluğu ile seçilmesi veya seçilen belirli sayıda kişi arasından bir kişinin atanması;
Kızlarda kaldırılmış olan ancak erkeklerde devam eden Kuran öğreniminde 12 yaş sınırlamasının kaldırılması.
Emniyet Genel Müdürlüğünün elektronik ekipman ve teçhizatının gerekli ölçülerde sağlanması gerekir.
Merkezi bütçe ya da Bakanlık bütçesinden Sivil Toplum Kuruluşlarına belli bir ölçekte pay aktarılması gerekmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışma grubunda ise kültür bilicinin arttırılması konul bir proje öne sürüldü,bunun için bir ders konulması önerilecek:
Okullarımızda ‘Geleceğimi Geçmişimle Şekillendiriyorum’ adı altında verilecek, 4.ve 5. sınıf öğrencilerini kapsayan haftada 1 saat olacak bu ders ile öğrencilerimizin öncelikle yerel kültürleri ardından ülke kültürleri hakkında bilgi sahibi olması sağlanacaktır.
Ancak İBB’nin düzenlediği ve MTTB’nin de katılımcıları arasında olduğu bir Şura’dan beklenebileceği üzere kültürde kastedilen Türk İslam kültürü:
Amacımızı tarihi mekanlarla sınırlandırırsak bakış açımızı kısıtlayacağımızdan bu coğrafyaya ait hat, tezhib, ebru vb. güzel sanatları icra eden sanatçılarımızın okullarda düzenleyeceği etkinliklerle öğrencilerimizde merak uyandırması ve meraklı çocuklarımızı kurslara yönlendirmektir.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı toplantısında gündeme gelen öneriler de AKP’nin şimdiye kadar dile getirdiklerinden çok farklı değildi:
Kalifiye eleman yetiştirilmesi bilincinin yerleşmesini sağlamak amacıyla, ve gelişmesi için meslek liselerinin ve özel sektörün belirli konularda yardımlaşması, şirketlerin meslek lisesi öğrencilerini yetiştirip staj imkanı tanıması, karşılığında devletten teşvik alarak dual sistemin geliştirilmesi.
Ayrıca Kürtçe'nin her yerde serbest olması,eğitim dilinin Kürtçe olması ( her hangibir yerde Kürtçe kursu bulamadıklarını ifade eden gençler vardı,kürtçe kursunu çok rahat bir şekilde bulabilirsiniz,bence görmek istememişsiniz.)
Baş örtüsü özgürlüğünün sonuna kadar desteklenmesi ( okul, iş)
Nükleer santrallerin kurulması ve sayısının arttırılması.
Basın özgürlüğüne de " bazı şeyler yasaklanmalı" olarak fikirlerini belirttiler.
Evet,geleceğimiz bu şekilde yönlenecek.Gençlerimizin bakış açısı bu.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder