6 Eylül 2011 Salı

kariyer sitelerinden iş bulmak


bu gece size kariyer sitelerini çekiştirmek istiyorum izninizle. üniversite 2. sınıftan beri yok stajdı yok işti niyetine kullanıyorum bu siteleri. inanırmısınız 2008'de başvurduğum staj ilanının ışığı hala yeşil yanıyor ve olumlu/olumsuz bir cevap da alamadım henüz. yok bilmem kaç tane iş veren ve iş arayan kayıtlarıyla övünen bu sitelerin bana pek hayrı dokunmadı. anca sınavlarına başvurduğum alan sahibi bankalar sınava çağırdı. o da ne hikmetse olmadı. bir kaç tane daha var görüşmeye gittiğim,satış istemediğimi ısrarla belirttiğim halde okumadan,görmeden çağırdılar. yeni mezun, mecbur 600,700 liraya çalışacak gözüyle baktıkları için heralde.

kendi alanım adına söylüyorum, o sitelerden iş bulmak için en az 5 yıl deneyiminizin olması, yüksek lisansınızın bitmiş olması, kullanıp kullanmayacağınızı hiç önemli değil tofel belgeli ingilizce sınavınızın olması, belli bir yaşı da geçmemiş olmanız gerekiyor. "sen iş bulamadın, bok atıyorsun!" derseniz, yalnız değilim. çevremde bu tarz insanlar çok.

mesela size uygun ilanlar diye mail atıyor bu denyolar. bir sosyal bilimci olarak bana, kimya mühendisliği,güvenlik görevlisi,sekreterlik gibi ilanları gönderiyorlar. ya da istenen özellikler epey farklı,üstelik sadece "bay" çalışan alınacağını belirtilen ilanları da göndermekte çekinmiyorlar. zaten sayısaldan falan para vursa,ilk işim cinsiyet değiştirmek olacak. pipi taktırıp erkek olacağım!

maalesef insanlar hâlâ internetin aslında kapitalizmin özündeki free market ortamını sağlayacak bilgi akışını sağlayacak ortam olduğunu kavrayamadılar. mesela, emlak mı arıyorsunuz? eskiden birkaç günde on, bilemediniz on beş emlakçıya bakar, size sunulanlardan birini seçerdiniz. şimdi girin bir emlak sitesine, seçin semti, fiyatlara göre sıralayın; bir saat içinde birçok semtte fiyatlar ne kadardır, evlerin durumları nasıldır öğrenin ve kararı kendiniz verin. tabii durum böyle olmuyor, insanlar internete keriz avına çıkıyorlar, yerse diyerek üç kuruşluk malı beş kuruşa listeye koyuyorlar. internetten gelecek müşteriyi normalden farklı bir fırsat olarak görüp, ona göre davranıyorlar. bu durumun tam tersi de geçerli tabii: arkadaşım arabasını benim ısrarlarımla internetten satmayı denedi, arayanlar galeriden bile düşük fiyat veriyorlar. ha illa bir aracı olsun, internet gibi sanal bir ortam aradan kalksın ve her şey normalleşsin, illa o telefondaki ses gitsin galeriye komisyonu bıraksın, onu istiyorlar.

ne yazık ki şirketler, kendi reklamlarını yapmak ve cv arşivi oluşturmak amacıyla ilanlarını yayınlatıyorlar. ya da siktiriboktan kariyer siteleri telefon numaralarını ve mail adreslerini 3. sahışlara satarak para kazanıyorlar. bu tarzda davranan şirketler ve kurumlar inşşşşallah tez elden batar. ülkede denetim diye bir kavram yok ki. kaba olacak ama millet tuttuğunu s.kme peşinde ve buna engel yok. kariyer siteleri için değil devletin her kurumu böyle.

sonuç olarak abilerim,ablalarım, tırnağınız varsa başınızı kaşırsınız.

2 yorum:

  1. Ya ben o yüzden buralara kaçtım da geldim, gel diyorum, gelmiyorsun :(.

    YanıtlaSil
  2. şartlar,şurtlar uygun değil be lalecim.

    YanıtlaSil