13 Mart 2011 Pazar

insan insanı sevmez mi sufi!

Bir kitap okuyorum Şems ve Mevlana ile ilgili.Ve bir bölümde o kadar utandım ki anlatamam.

Şems'in,geçirdiği her badireden ve tecrübeden sonra sadece kendi can defterine nakşedilmiş,Gönlü Geniş ve Ruhu Gezgin Sufi Meşreplilerin Kırk Kuralı adını verdiği ve çeşitli öykülerle bu kurallara bağladığı bir kitap.

Otuz ikinci kural: Aranızdaki bütün perdeleri tek tek kaldır ki,Tanrı'ya saf bir aşkla bağlanabilesin. Kuralların olsun ama kurallarını başkalarını dışlamak yahut yargılamak için kullanma. Bilhassa putlardan uzak dur,dost. Ve sakın kendi doğrularını putlaştırma! İnancın büyük olsun ama inancınla büyüklük taslama!

Kendi doğrularıma ve kurallarıma göre eleştirdiğim o kadar çok insan var ki.. Kişilere saygı duyduğumu sanırdım ama şöyle bir düşününce aslında tam da saygı değilmiş bu. Yaptığı seçimler,hali,tavrı,giyinişi,konuşması,edebi,ahlakı... Bana ters gelenleri bir şekilde hayatımdan çıkardım.Kötü insanlar mıydı? Çoğu değil.Aslında iyi kötü olmalarını da kendi doğrularıma,kurallarıma göre belirliyorum.Bu işin içinden nasıl çıkacağımı bilemedim.

Bir de şöyle bir düşüncem var. İnsanoğlu çiğ süt emmiş.Herkes kabul eder bunu.Ben karşımdaki insanın bana göre yanlışını kabul ettiğimde bir şekilde zamanla salak yerine konulmaya çalışıldığımı görüyorum.O zaman bu kişiyi hayatımdan çıkarmada bir sakınca görmüyorum,peki onun doğrusuna haksızlık mı etmiş oluyorum?Hayır,olmuyorum.Onu doğrusu için değil,başka bir nedenden dolayı hayatımdan sürmüş oluyorum. Yazınca daha iyi anlıyorum demek ki,kendim sordum kendim cevapladım.

Zor.. İnsanın bir alışkanlığından kurtulması zor.Parmağıma ip bağladım,bunu unutup kimsenin günahına girmeyeyim diye.Aslında çekincem günah ta değil.Empati diyelim.

gülen bir dünya olmaz mı dersin
insan insanı sevmez mi sufi

3 yorum:

  1. Ben seni çok seviyorum! =). Bu kitapları okuyup onlar gibi olmaya çok özeniyorum ama sonra şunu anlıyorum canım; yaşadığımız çağlar o kadar farklı ki. O yüzden baze kendime kızmıyorum sadece anlamaya çalışıyorum. Kendini korumak zorundasın bebeğim, o yüzden bazen çıkartmalısın hayatından. Hem daha çok yargılamaktansa, uzakta tutmak daha iyidir belki...

    YanıtlaSil
  2. dönemsel tespitler onlar, muhakkak ki çıkarılması gereken güzel dersler, mesajlar vardır içlerinde fakat şu günün düzeneğinde hem düzeneğe bir parça olup hem de bu tarz felsefik yaklaşımları göz önüne alarak yaşam sürdürmek mümkün olmaz. sosyal bir insan olmaktan vazgeçip kırsalda inzivaya çekilirsen mümkün olabilir.

    YanıtlaSil
  3. şartlar olgunlaşsın ben de sufi olucam.kendi çapımda deniyorum bir şeyler yapmayı.evi bahçeyi boşverdim seyyah staylaa gezicem ben.gerçi yıllardan beri aynı şeyi söylüyorum ama en fazla istanbuk izmit arası gittim geldim.bok gibi ya. neyse i love şems.

    YanıtlaSil